PEACE UNITY LOVE AND HAVING FUN

Wie is Moris

Ik, MORIS (Maurice Broekhoff), ben geboren in 1971 te Amsterdam en groeide op in Nijmegen en Wijchen. In mijn jeugd was ik al dol op tekenen en tekende fantasie figuren, stripverhalen en poppetjes. In 1983 kwam het lied Hey You The Rock Steady Crew uit en in die tijd kwamen de eerste videoclipjes op tv. Videoclips waarbij er gerapt werd over rauwe beats, gedanst werd op straat (Breakdance), gescratcht en gemixt werd met platen en beats werden gemaakt met je mond (Human Beat Box). En natuurlijk de muren en metro's die versierd werden met Graffiti Art. Kortom, ik was enorm onder de indruk van HIP HOP.
Zodoende kocht ik mijn eerste Hip Hop lp's, nam de eerste rapnummers (vooral uit New York City) op cassettebandjes op die op de radio gedraaid werden ( Ferry Maats Soul Show en VPRO de Wilde Wereld). In 1986 verscheen ook de Hip Hop documentaire Big Fun in the Big Town (respect naar Bram van Splunteren en Marcel Vanthilt) op televisie. Een legendarische documentaire over het ontstaan van rapmuziek in de buitenwijken van New York (Bronx, Harlem, Queens, Brooklyn).
In die tijd verschenen ook diverse films (op videoband) zoals Wildstyle, Beat Street, en Style Wars. Daarmee was het voor mij duidelijk ... hier wilde ik ook een bijdage aan leveren !

In 1986 ben ik begonnen met het achterlaten van mijn TAG (Graffiti naam) op muren, wanden in tunnels en op viaducten. Niet veel later zette ik mijn eerste (illegale) pieces op muren en bouwkeetjes in Nijmegen en Wijchen. In die tijd was de oude Doornroosje Nijmegen ook ons speelterrein voor het (legaal) maken van onze Graffiti kunstwerken.
In de jaren die volgden ben ik me meer gaan focussen op rapmuziek. Ik schreef mijn eigen rapteksten (eerst in het Engels en later steeds vaker in het Nederlands) en ben gaan Human Beatboxen. Ik kocht steeds meer Hip Hop platen, twee Technics SL1200 draaitafels en een mixer. Ik ging naar veel Hip Hop concerten door heel Nederland en leerde ook steeds meer vrienden kennen in de Hip Hop Scene.
In 2000 bracht ik mijn eigen Hip Hop cd uit met als titel De Kracht van Vriendelijkheid op het (onafhankelijke en niet commerciële) platenlabel Stuurboord Bakboord Records uit Nijmegen.
En zo regelmatig zette ik nog ergens mijn tag of een piece op verschillende plekken in het land.

In de jaren die volgende werden mijn drie kinderen geboren en lag de focus meer op het thuisfront. Toen ben ik ook op schilderijdoek gaan werken en heb niet veel later mijn eerst (mini) expositie gehad in de voormalige bibliotheek in Wijchen.
Ik werkte met veel plezier bij de gemeente Oss en ben in 2010 afgestudeerd (HBO Bestuurskunde). Toen er meer ruimte kwam voor mezelf ben ik ook weer meer op straat gaan painten. Maar nu vooral op legale plekken, daar waar ik rustig de tijd kon nemen en meer aandacht aan mijn paintings kon besteden. Ik werd in die tijd steeds vaker gevraagd om ergens een binnen of buitenmuurtje te pimpen en ben dus ook vaker in opdracht gaan werken en workshops gaan organiseren. Het leuke aan het geven van een workshop vind ik dat ik mijn liefde en passie voor Graffiti en Street Art (of Hip Hop in het algemeen) kan delen. En er vaak heel verrassende resultaten uit komen.

In 2015 werd mijn vrouw (ongeneeslijk) ziek en in 2016 heb ik het besluit genomen om me volledig te gaan focussen op thuis en op Graffiti Art. Ik heb mijn vaste baan opgezegd, heb een website laten bouwen, ben een atelier ruimte gaan huren en ben mijn hart gaan volgen. Mijn vrouw overleed in 2017 en voor mij dus nog meer redenen om er iedere dag iets van te maken (pluk de dag).
In die periode kon ik er dus (nog meer) voor mijn kinderen zijn, aangezien ik nu als zelfstandige geen vaste werktijden had maar mijn agenda dus zelf kon inplannen. Dit lukte uiteraard niet in mijn eentje. Ik heb in die tijd veel liefde en steun gehad van mijn lieve familie en enkele vrienden.

In de jaren daarna ben ik mezelf steeds meer gaan ontwikkelen als Graffiti kunstenaar. Door de ruimte en vrije tijd kreeg ik (naast alles wat er thuis geregeld moest worden natuurlijk) ook meer tijd om vrij te gaan painten.

Op mijn vernieuwde website zie je vooral een overzicht van de laatste jaren.
Opdrachten, vrij werk, portretten en uiteraard ook alle informatie over de workshops die ik organiseer.

Ik maak nu voornamelijk muurschilderingen (Paintings), werk zo af en toe op schilderijdoek en organiseer workshops en presentaties voor verschillende doelgroepen. Tijdens mijn workshops probeer ik mijn passie en enthousiasme over te brengen op de deelnemers.
Mijn werk is op verschillende plaatsen in Nederland te zien, maar ook op andere plekken in de wereld heb ik mijn Graffiti paintings achter gelaten, zoals in Barcelona, Berlijn, Lissabon, Londen en zelfs in Indonesië (Bali).

Heb je vragen , interesse in een painting of lijkt het je leuk om zelf eens een Graffiti kunstwerkje te maken. Laat het me weten !!

Peace Moris

Opdrachtgevers
Morisgraffiti
MuseArt

interesse in werk van Moris?

neem contact op